board, school, self confidence-2433993.jpg
Luc Swinnen

Luc Swinnen

Stressarts

Zelfsabotage: Doelen Stellen

Een vorm van zelf sabotage is niet genoeg opkomen voor jezelf en jouw doelen. Dat kan verschillende redenen hebben. Soms moet je Neen zeggen tegen anderen om Ja te kunnen zeggen tegen jezelf.
board, school, self confidence-2433993.jpg

Een vorm van zelf sabotage is niet genoeg opkomen voor jezelf en jouw doelen.
Dat kan verschillende redenen hebben. Soms moet je Neen zeggen tegen anderen om Ja te kunnen zeggen tegen jezelf.

  1. Maatschappelijke normen. Er waren vroeger vele vaste stereotypes. “Neen” zeggen wordt nog dikwijls vergeleken met egoïsme. Men wil niet zien dat je soms eens neen moet zeggen tegen anderen om ja te kunnen zeggen tegen jezelf. En zo kom je dan niet op voor je eigen doelen en behoeften.
  2. Woede en schaamte mag niet te vlug naar buiten gebracht worden. Dan vindt men je al vlug een psychopaat of een narcist. Nogal wat mensen weten niet hoe erg die stigmata wel zijn maar gooien er wel vlug mee in het rond. In de trend van “ mijn partner was een narcist”. Men ziet niet dat dit een vorm is van Self-Sabotage want stigmata uitdelen geeft ons de mogelijkheid om niet te moeten zoeken naar ons eigen aandeel in de zaak. En zo kunnen we niet leren van het verleden. We spreken hier natuurlijk over emoties, nooit valt agressie of geweld goed te praten.
  3. Sommige mensen zijn bang of schamen zich voor hun eigen explosiviteit. Toe te geven aan woede betekent dat je irrationeel of “out of control” bent. Maar woede inhouden kan soms een depressie uitlokken.
  4. Angst voor afkeuring. Men zou zich kunnen afvragen wat er mis is met jou als je teveel neen zegt. En dat kunnen we dikwijls ook niet verdragen. Veel mensen willen altijd graag gezien worden en riskeren het niet om eens “neen” te zeggen om dat risico niet te moeten lopen.
  5. Angst voor rechtvaardiging. Soms vraagt men na een neen, “ Waarom niet.” Wat moeten we dan zeggen? Maar zeggen “ Ik ben niet zeker, ik wil nog even wachten” is een eerlijk en authentiek antwoord.
  6. Iemand die te vlug “neen” zegt krijgt soms een label van “onruststoker” of past niet in het team. Maar het omgekeerde kan betekenen dat je niet voor jezelf durft op te komen, dat er wat scheelt met jouw zelfbeeld, dat je te afhankelijk bent ( psychologisch of financieel) of dat je enkel aan groepsdenken doet.
  7. Langdurige gevoelens van minderwaardigheid kan aanleiding zijn om iedereen maar ter wille te zijn. Deze mensen zijn vaak erg angstig. En hebben een laag zelfbeeld en denken volgend vaste stereotypes.

Deel deze pagina

Deze website gebruikt cookies om een optimale gebruikerservaring op de website te garanderen. Lees meer