Laat je niet doen en vermijd statusangst
Let op jezelf tijdens de komende feestjes en recepties.
Veel mensen leven met de moeilijkheid dat ze zich voortdurend vergelijken met anderen. Ze leven met een extern referentiekader. Het vergelijken gebeurt automatisch en veroorzaakt angst, nijd en afgunst.
Want al vlug heb je dan de indruk dat je de minder waard bent dan anderen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat zelfs mensen die extreem hoge bedragen wonnen bij kansspelen vrij vlug ontgoocheld en ongelukkig werden. Want de omgeving blijft. Je hebt dan nog steeds dezelfde familie en vrienden. En misschien wordt de relatie vertroebeld door nijd.
In een bestaande, goede relatie is het extern referentiekader een echte relatiekiller. Koppels willen evenveel presteren, vergelijken zich met hun partner en de harmonie is zoek. Want ook hier komt de wetenschap is een handje helpen. Een goede relatie draait om aandacht. Een relatie blijft goed als er voldoende tijd aan mekaar wordt besteed ( Helen Fisher). Zoniet loopt ze slecht af. Want geen tijd is geen relatie. Dus wat we kunnen, hebben en hoe we eruit zien, dat is niet waar het om draait.
In reclame wil men ons doen geloven dat het andere mensen veel uitmaakt hoe we gekleed zijn, wat we bezitten, welke auto we hebben. Weet jij nog hoe je collega gekleed was gisteren? Wat voor horloge droeg hij of zij? Iedereen weet dat er duizenden valse schilderijen van Rembrandt van Rijn circuleren. Wel, stel, je bezit een schilderij van deze grootmeester en je bewondert de kleuren, de beweging, de compositie. Plots verneem je dat het een namaakschilderij is. Zie je het dan minder graag? Wellicht wel.
Let dus goed op je gedrag bij de komende nieuwjaarsreceptie. Want de mensen zullen wel weten hoeveel je gedronken hebt, en of je hebt staan te flirten of roddelen of schunnige praat verkopen. Want zo krikken ze hun status op ten koste van jou. In groep is het altijd oppassen geblazen.
Alles is begonnen in onze jeugdjaren en door de verhalen die we daar gehoord hebben. Hoe dikwijls heb je niet gehoord: wat zullen de mensen nu van je denken? Het extern referentiekader is veel nefaster wanneer je leeft in een ongeordende omgeving. Dan lijkt het erop dat ook jouw omgeving begint te praten en de ander hoeft maar even te wijzen op bepaalde elementen die onmiddellijk opvallen. Daarom, ruim alle emotionele rommel deskundig op. Heb je al eens geprobeerd een roltrap die naar beneden rolt te beklimmen? Je moet behoorlijk wat werk leveren om bovenop te raken. Als het al lukt! Wel zo is het ook met dit extern referentiekader en met emoties. Ook al ben je goed gewapend tegen kritiek en verbeter je je zelfbeeld, als je jouw emoties de overhand laat nemen, dan ga je af. Zeker in de gevaarlijke situaties van feestjes en recepties.
En dat is dan misschien later de basis voor:
- slechte relaties
- pesten op het werk
- minder goede collegialiteit of teambuilding
- haat en nijd
- slechte denktechnieken
- angst voor kritiek
Daarom zullen we in de cursus denktechnieken nog meer nadruk leggen op dat extern referentiekader. Wellicht samen met een professioneel acteur zullen we dat kader onderzoeken en leren met emoties omgaan. Dat wens ik je toe in 2011. Geen statusangst meer.