Stressmanagement

Nieuws

HomeNieuws

Er is niets mis met stress... en een verzorgd brein

Steven is een medewerker van een groot Amerikaans bedrijf. Hij zit goed in het driedelig maatpak, woont in Boston en heeft een schip in Baltimore. Hij rijdt met een dure wagen.  Hij vindt zichzelf succesvol want elk jaar maakt hij promotie. Veerle is verkoopster in een druk warenhuis. Ze werkt veel want ze heeft de zorg over haar twee kinderen samen met haar dierbare vriend. Toch kan ze alles wat haar te doen staat goed combineren en ze voelt zich zeer gelukkig in die situatie.

 

Beide mensen hebben een andere definitie van succes. Zowel steven als veerle voelen zich gesteund door hun fitte brein.  Dat brein is een hulp om hun doelen te bereiken. Maar beiden hebben een duidelijke definitie van succes. Die definitie stuurt hun leven. Ze kennen hun reacties op vele uitdagingen van hun leven en zorgen ervoor dat hun brein in conditie blijft. Daarom kennen ze hun wensen, ze blijven nieuwe zaken leren en letten op hun lichamelijke conditie. Zo blijft ook hun brein fit.Als je aan mensen de vraag stelt of ze gelukkig zijn en succes hebben in  hun leven krijg je meestal een antwoord dat te maken heeft met geld, geluk en aanzien. Men praat al vlug over miljardairs, en men noemt dan namen van voetballers, zakenmensen en popsterren. Mensen die het gemaakt hebben zoals Bill Gates, Marc Zuckerberg, Warren Buffet, Taylor Swift, Miley Cyrus, Katy Perry, Justin Bieber of Ed Sheeran. Men spreekt over dure hotels, flitsende auto’s, fuiven, feesten of  privé eilanden.

Succes is meer dan materie.  Succes heeft te maken met het bereiken van doelen.  Wat zijn je doelen? En vooral dan, wat zijn je lange termijn doelen? Betekent dat een goede gezondheid, een goede relatie, kinderen die van hun ouders houden, een goed boek schrijven, een uitvinding doen, liefde voelen voor iemand, voldoende goede sociale relaties, flexibel en creatief door het leven gaan. Noem maar op. Succes is een persoonlijke zaak. Om dergelijke succes te bereiken heb je een  goed inzicht en kennis van je brein nodig. Want het brein stuurt je gedrag en stuurt jouw emoties.

Een fit brein zorgt ervoor dat je niet impulsief te werk gaat, gezond en met mate eet, dat je niet lijdt onder afmattende emoties zoals spanning, angst of woede. Het brein helpt je goede acties te ondernemen op een ontspannende manier. Het brein helpt je op weg om je doelen te bereiken en angst of verlies te vermijden.

 

  • Hoe krijg je meer zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld?
  • Hoe zorg je voor goede relaties?
  • Hoe blijf je gemotiveerd in het leven?
  • Hoe denk je op een manier dat dit denken kwaliteit toevoegt aan  je leven?
  • Hoe ga je om met emoties?
  • In welke omgeving leef je en wat doe je daar?
  • Hoe zorg je ervoor dat andere mensen je begrijpen?
     

Elk mens heeft een uniek brein dat anders werkt dan dat van de andere mensen. Soms hebben we geen controle over onze emoties en instincten. Soms gaat het brein een andere weg dan we zouden willen. Dat moeten we dan accepteren. Je kunt je drang naar snoep of je gevoelen  van angst of woede niet zomaar wegnemen. Maar je kunt er wel mee leren omgaan. Dan moeten we wel onproductieve gedachten opsporen en vervangen door gedachten die kwaliteit toevoegen aan ons leven. Dat kan, maar dat vergt veel oefening en inzet. Het loont de moeite.

 

Op het congres op 13/06 gaan we aan de slag.