Het verband tussen een gezonde slaap en denken.
We zijn allemaal bekend met de onaangename effecten van te weinig slaap : vermoeidheid, gebrek aan energie, onoplettendheid en prikkelbaarheid. Men weet niet goed hoeveel slaap we nu precies nodig hebben. Algemeen neemt men aan ergens tussen 6-8 uur. Meer of minder kan jou en jouw hersenen allerlei narigheid bezorgen. Het meest interessant is dat een regelmatig ritme van ongeveer 7 uur zelfs effecten van denkproblemen bij het ouder tegengaat. Men kan vergrijzing vertragen door een regelmatige slaap. Ook te veel slaap is slecht.
De impact van chronische slapeloosheid.
- Uw denkprocessen vertragen, uw denktechnieken veranderen. Veel actieve denkprocessen worden op een onbewuste manier geschrapt. Je bent minder proactief en doelgericht, meer gevoelig aan het oordeel van anderen en minder zelfzeker. Je voelt aan dat je minder opties hebt om een probleem op te lossen en je verliest meer het gevoel van controle over jouw omgeving. Uiteindelijk verval je vlug in een toestand van procrastinatie. Procrastinatie is pathologisch uitstelgedrag. Taken worden uitgesteld. Eigenlijk wil je die taken wel doen en je weet ook dat dit uitstel extra stress en zelfs moeheid zal opleveren. Maar toch begin je er niet aan. Het prototype van procrastinatie is een taak uitstellen tot het allerlaatste moment waardoor we in tijdsnood dreigen te komen. Je kunt geen doortastende beslissingen meer nemen. Een situatie goed beoordelen wordt moeilijk. Je hebt minder toegang in je brein tot die informatie die normaal naar het werkgeheugen verhuist. Procrastinatie is geen goed Nederlands woord maar er wordt veel over geschreven. Wij trainen mensen met slapeloosheid in het gebruiken van de meest actieve denktechnieken. Een paar uur voor het slapen kun je dan van denktechniek wisselen waardoor het probleem slapeloosheid minder erg wordt. Zo ben je minder op het probleem gefixeerd en…je valt in slaap.
- Slaaptekort leidt tot lagere alertheid. Het complex denken en het conceptuele denken wordt heel moeilijk. Je bent makkelijk in de war. Je denkt nog enkel in termen van praktisch nut en je holt achter de feiten aan.
- Te weinig slapen schaadt het geheugen. Veel onderzoek toont aan dat tijdens de slaap in het brein verbindingen ontstaan in de hersencellen en zenuwuiteinden. Normaal worden dat dan herinneringen. Tijdens de nacht worden de herinneringen vastgelegd en de emoties verwerkt. De verschillende fasen van de slaap vormen herinneringen, slaan ze op, ordenen ze en stabiliseren ze. Emoties worden verwerkt zodat de informatie in “zuivere” vorm aanwezig is. Al de cycli van de slaap zijn belangrijk in dit proces. Een kort dutje interfereert met de diepe slaap en de REM-slaap en dus ook met de vorming van herinneringen en met het verwerken van emoties. Het is geen toeval dat mensen met een stresssyndroom na rampen of oorlogen lijden aan flashbacks en akelig dromen. Wanneer u slaperig bent, kun je vergeten en vaak kwijt dingen. En het onvermogen om zich te concentreren en zich te concentreren veroorzaakt door slaperigheid verzwakt verder geheugen.
- Slecht slapen maakt leren moeilijk. Want je kunt je moeilijk concentreren en je hebt het moeilijk informatie op te halen en op te slaan.
- Bij kinderen kan een tekort aan slaap leiden tot hyperactiviteit. Tieners verliezen soms de focus op hun taken, kun toewijding, en hun geheugencapaciteit om goed te presteren op school.
- Tijdens de slaap wordt het stresshormoon cortisone verbrandt. Een gevolg van een teveel aan cortisone kan obesitas en vetzucht zijn. Ook een verhoogt stressniveau. Stressbestendigheid veronderstelt voldoende slaap. Anders ontstaan bepaalde lichamelijke klachten, emotionele problemen, geheugenstoornissen en gedragswijzigingen.
Alhoewel het goed leven is in België zijn er hier toch een aantal eigenaardigheden. Zo is het aantal depressief er hoog en slikken we met zijn allen drie keer zoveel slaap- en kalmeermiddelen als in andere Europese landen. En dan nog vooral slaappillen. Dit heeft zeker te maken met werkdruk. slapen. Vooral boven de 45 jaar neemt stress toe en dus ook het gebruik van slaappillen.